Thursday, August 19, 2010

Sistol - 'On the bright side'

Van Hailuoto naar Camarillo

Gemaakt en geproduceerd in het kille Hailuoto in het noorden van Finland en uitgebracht in het hete Californische Camarillo. Het gloednieuwe Amerikaanse muzieklabel Halo Cyan blaast tegelijk warm en koud. Halo Cyan is een offspring van Phthalo Records, dat tien jaar geleden zowat de norm vormde voor de muzikale underground in de States en artiesten zoals Daedelus of John Tejada lanceerde. Labelbaas Dimitri Fergadis is een oudgediende en dat zullen we geweten hebben. De eerste release in een hele reeks is er één om u tegen te zeggen. Sistol is een van de aliassen van de alomtegenwoordige Finse technoproducer Vladislav Delay, ook bekend als Luomo en Uusitalo.

Delay bracht tien jaar geleden al eens een titelloos album uit op Phthalo. Ter gelegenheid van de heropstanding van zijn alter ego is dat album heruitgebracht als de dubbelaar ‘Remasters & remakes’. De ‘Remasters’ verschillen niet zo gek veel van de originele versies. De aanpak was toen nogal lo-fi. In de stilte voor of na een nummer hoor je soms het zoemen van Delays computer. 'Sistol' bevat grimmige en gortdroge techno waar we al na twintig minuten spontaan van beginnen te kokhalzen. Het enige nummer dat blijk geeft van enige verbeelding, is het hikkende ‘Hac’. De rest zijn beats, beats, beats en nog eens beats ... De ‘Remakes’ zijn een pak interessanter. Sistol wordt onder meer onder handen genomen door Alva Noto, John Tejada, Mike Huckaby en vooral DuranDuranDuran, dat een fantastische, keiharde versie neerpoot van ‘Hajotus’.

De nieuwe van Sistol heet ‘On the bright side’ en is van een volledig andere orde dan zijn illustere voorganger. Poppy, dansbaar en lichtvoetig: ‘On the bright side’ toont de extatische kant van funseeker Delay. ‘(Permission to) Avalanche’ en ‘Hospital husband’ geven tot in de titels toe blijk van veel humor en inventiviteit. Maar het zijn vooral het titelnummer ‘On the bright side’, de schuifelende beats van ‘Fucked-up novelty’ en het stroboscopische ‘Glowing and so spread’ die ons wild maakten en uw clubfeestjes in het najaar zullen opvrolijken. Zo’n goede techno hoorden we al lang niet meer. De toekomst van Halo Cyan lijkt hierbij verzekerd. Dj- en clubvriendelijk als ze daar zijn bij Halo Cyan, hoort bij de cd een 12”-single met remixes van een all-star techno crew. Naar het schijnt, zat Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never ook achter de knoppen voor een remix. We zijn meer dan benieuwd …

review op www.cuttingedge.be

No comments: